Хистаминът е органично азотно съединение, задействащо процеса на локалния имунен отговор, регулиращо основни физиологични функции в стомаха и изпълняващо важна роля като невротрансмитер в нервната система.(1) Хистаминът е отговорен за провокирането на възпалителен процес и като част от имунния отговор на външни патогени се произвежда и освобождава от специфичен вид бели кръвни телца – базофили, както и от мастоцитите в най-близката съединителна тъкан. Хистаминът увеличава пропускливостта на капилярите за белите кръвни телца и някои активни протеини, така че те да започнат ответна реакция и да спрат разпространението на патогените в инфектираните тъкани.(2) Но това, както ще видите по-нататък, е само една от функциите на този амино хормон. Хистаминът в организма се синтезира посредством декарбоксилиране на аминокиселината хистидин – реакция, която се катализира от ензима L-хистидин декарбоксилаза. Бактериите също са в състояние да произвеждат хистамин с помощта на хистадин декарбоксилазите, независимо от ензимите в животинските организми. Затова във ферментиращите храни и напитки, подложени на въздействието на бактерии или дрожди, по естествен начин се натрупват малки количества хистамин – японската оризова ракия саке например съдържа 20-40 мг. хистамин на литър, а при вината това...
Хистамин – Важният хормонален помощник не е само причинител на алергични реакции (Част първа)
Новини и полезни съвети от света на фитнеса, бодибилдинга, суплементи, хранене, диети
сряда, 27 февруари 2013 г.
Хистамин – Важният хормонален помощник не е само причинител на алергични реакции (Част първа)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар