вторник, 29 януари 2013 г.

Могъщите неразтворими фибри и с кои храни да се заредим с тях

Фибрите са задължителен елемент на здравословния хранителен режим и представляват растителни влакнини, които тялото не храносмила. Фибрите биват два типа – разтворими и неразтворими във вода. Особен интерес от наша страна представляват неразтворимите такива. Заедно с разтворимите си събратя те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания като понижават нивата на кръвната захар, намаляват поглъщането на мазнините и свалят нивата общия холестерол. Фибрите обаче имат и друго важно свойство – гарантират правилното храносмилане и оптималното усвояване на хранителните и активни вещества като нормализират чревната перисталтика и прочистват червата от токсини, осигуряват бързото придвижване на твърдите хранителни фрагменти през чревния тракт и улесняват изхвърлянето им от организма, като предотвратяват както хроничната диария, така и хроничния запек (констипация). Особенa роля в това отношение играят неразтворимите фибри, към които спадат лигнина, целулозата и...
Могъщите неразтворими фибри и с кои храни да се заредим с тях

Няма коментари:

Публикуване на коментар