Органичните домати действително са значително по-здравословни от тези, отглеждани с помощта на химикали, показва ново изследване на Федералния университет на Сиара в Бразилия и Университета на Авиньон във Франция. Въпреки че са по-малки, те съдържат по-големи количества витамин С и полифеноли, които укрепват имунната система и се борят с редица хронични и ракови заболявания. Причината за по-високата концентрация на полезни вещества се дължи на по-големите трудности и предизвикателствата на средата, с които се сблъскват органичните растения. Докато конвенционално отглежданите домати се третират с пестициди и изкуствени торове, органичното земеделие принуждава плодовете на растенията да се защитават сами от вредителите и останалите неблагоприятни условия на средата. По-големият стрес, на който са подложени, води и до натрупването на повече защитаващи ги вещества, които са полезни и за човешкото здраве. Изследването, публикувано във февруарския брой на специализираното издание Public Library of Science ONE (PLoS ONE), сравнило състава на домати, отглеждани в съседни ферми с конвенционално и органично производство в един и същи регион на щата Сиара в Бразилия. Фермите били на по-малко от 1,5 км. една от друга, така че почвените и климатични условия и за двете производства били еднакви. Специалистите събрали...
По-малки, но по-полезни – Органичните домати съдържат 57% повече витамин С и 2 пъти повече антиоксиданти
Новини и полезни съвети от света на фитнеса, бодибилдинга, суплементи, хранене, диети
Няма коментари:
Публикуване на коментар